Logo Hessing Supervers
Nieuws

Veiligheid bij Hessing: zo zorgen we voor een zo veilig mogelijke werkomgeving


Veiligheid is belangrijk bij Hessing. Zeker in deze tijd, nu we te maken hebben met het coronavirus, is het noodzakelijk dat al onze medewerkers een veilige en hygiënische werkomgeving hebben. We draaiden tijdens de crisisperiode volop door, wij opereren namelijk in een vitale sector: wij voorzien supermarkten dagelijks van vers gesneden groenten en fruit. Dat onze medewerkers veilig kunnen werken staat daarbij boven alles. Han Monster, Veiligheidsdeskundige bij Hessing, vertelt hoe we bij Hessing de werkomgeving zo veilig mogelijk maken en houden. “Het draait allemaal om de veiligheid van de medewerker. Dat is onze topprioriteit.”

 

Han is verantwoordelijk voor alle aspecten van veiligheid bij Hessing. Dat betekent dat hij het overkoepelende systeem voor veiligheid inricht. Daarnaast kijkt hij of Hessing aan alle wetgeving voldoet, zoals de Arbowet en de richtlijnen van de RIVM. Die helpen het bedrijf om de veiligheidssituatie zo optimaal mogelijk te maken. Han: “Ik kijk naar het beleid, de procedures en de werkinstructies. Het is overkoepelend, maar in de praktijk betekent het ook dat ik veel op de werkvloer ben. Ik denk met productieleiders en -managers mee en praat over oplossingen om de veiligheid voor mijn collega’s in de fabriek te waarborgen en verbeteren.”

 

Veiligheid voor alle medewerkers

Dat de medewerkers in de fabriek hun functie veilig moeten kunnen uitoefenen, is vanzelfsprekend. Sinds de coronamaatregelen gelden heeft Han samen met zijn team de werkomgeving van alle medewerkers aangepast. Dit geldt natuurlijk voor zowel de fabriek als ons kantoor. We hebben strikte protocollen opgesteld waar iedereen zich aan dient te houden en waar we op controleren. Ook zijn er bijvoorbeeld op al onze locaties stickers aangebracht zodat de anderhalve meter regel goed gehandhaafd kan worden, staat er overal desinfectiemiddel en wordt de temperatuur van de productiemedewerkers opgenomen.

 

Daarnaast werken onze productiemedewerkers dagelijks op fabrieksvloeren met heftrucks, zware machines, scherpe messen en andere risicovolle voorwerpen. Maar veiligheid geldt voor het hele bedrijf, dus ook voor alle andere medewerkers van Hessing. “Je moet je bij ons veilig door het pand kunnen begeven, je werkplek moet een ruimte zijn waar je veilig kunt staan en werken en geen rare acrobatische toeren uithalen om je werk te kunnen doen.” zegt Han.

 

Han werkt sinds november 2019 bij Hessing en is nu ruim acht maanden bezig om de veiligheid te optimaliseren. “Mijn doel is het veiligheidsbewustzijn bij alle medewerkers hoger krijgen. Een groot deel van onze medewerkers werkt op flexibele basis, dan is een ijzersterke veiligheidscultuur extra belangrijk. Het moet echt in de genen gaan zitten. Dat vergt veel inspanning en veel gesprekken met mensen,” aldus Han.

 

Aanwas nieuwe medewerkers

Han is niet de enige veiligheidsdeskundige bij Hessing. Hij heeft dagelijks veel contact met de andere teams die zich met veiligheid bezighouden. Zeker nu we te maken hebben met het coronavirus en alle regels die het met zich meebrengt, is regelmatig overleg noodzakelijk. “We hebben allemaal te maken met dezelfde veiligheidsrisico’s dus we bespreken veel met elkaar en we trekken gezamenlijk op” aldus Han.

 

Waar Han en zijn collega’s ook dagelijks overleg over hebben, is de aanwas van nieuwe medewerkers. Hessing zorgt er ook in deze tijd voor dat de supermarkten worden voorzien van vers gesneden groenten en fruit, en het is dus noodzakelijk dat onze productie door blijft draaien. Daar hebben we juist nu harder dan ooit medewerkers voor nodig. Han: “We mogen iedere week nieuwe medewerkers verwelkomen. Zij spreken niet allemaal Nederlands, en daarom is het belangrijk dat zij goed begeleid worden en de juiste veiligheidsinstructies krijgen. En dat allemaal in de taal die zij zelf spreken. De HR-afdeling zorgt ervoor dat dit proces optimaal verloopt, zo hebben we een uitgebreid onboarding traject dat er niet alleen voor zorgt dat mensen zich bij ons thuis voelen, maar ook dat ze goed kennis kunnen nemen van de coronaregels en op de hoogte zijn van het belang van veiligheid.”

 

Heelhuids terug naar huis

Han is zeer te spreken over de plek die veiligheid heeft in het bedrijf en kijkt er naar uit om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst gewaarborgd blijft. “Ontwikkelingen rondom veiligheid gaan snel, kijk maar naar de coronacrisis en hoe snel wij nieuwe regels hebben geïmplementeerd. Iedereen werkt goed mee en haakt aan. Veiligheid staat hoog op de agenda, en het is belangrijk dat het daar ook blijft. Het is onze topprioriteit, we moeten onze producten veilig kunnen maken en leveren. Onze medewerkers moeten aan het einde van de dag tevreden en heelhuids terug naar huis gaan. Daar draait het allemaal om.”