Logo Hessing Supervers
Nieuws

Hessing over water: hoe belangrijk is water voor ons?


Als in een gemiddeld kantoorgebouw het water voor korte tijd wordt afgesloten is dat vervelend maar geen enorm groot probleem. Voor Hessing ligt dat anders. Wij snijden en wassen verse groenten en fruit voor een groot deel van de supermarkten in Nederland. Water is voor ons enorm belangrijk: het is onderdeel van onze kernactiviteit. Jeroen Reiber, productiemanager bij Hessing, licht toe wat water precies voor ons betekent en hoe wij zo duurzaam mogelijk met ons watergebruik omgaan.

 

Het belangrijkste voor Hessing is de leveringszekerheid van ons water. Jeroen: “Zonder constante watertoevoer vallen onze processen stil, en dat betekent dat we ons groente en fruit dus niet kunnen leveren. Daarom hebben we leveringsgaranties nodig, en maken we gebruik van twee aanvoerleidingen. Valt er één uit, dan neemt de andere toevoer het over.”

 

Op een gemiddelde productiedag gebruikt Hessing ongeveer 22 kuub water per uur. “Om de groenten en fruit knapperig te houden moeten ze gewassen worden in ijskoud water. Daarom gaat het leidingwater eerst ons koelproces in. Om de machines goed in te stellen en de koeling te optimaliseren houden we de temperatuur van het aangeleverde water goed in de gaten. In de winter ligt de temperatuur rond de 7 graden Celsius, maar in de zomer kan dat wel oplopen tot 22 graden. Daar moeten we dus rekening mee houden bij het instellen van onze machines,” aldus Jeroen.

 

Duurzaam watergebruik

Voor onze productie gebruiken we dus veel water, maar van verspilling is geen sprake. Jeroen: “Bij Hessing hebben we duurzaamheid en dus ook duurzaam gebruik van grondstoffen hoog in het vaandel staan. Dat betekent onder andere dat we water zo veel mogelijk hergebruiken. Om een voorbeeld te geven: gebruikt water spoelen we niet zomaar weg. Wanneer we het water in de wasbakken verversen, zetten we het gebruikte water in om ons snijafval naar de milieustraat te transporteren.”

 

Jeroen houdt zich als productiemanager ieder dag met veel plezier met ons watergebruik bezig. “Water is gewoon gaaf. Om aan te wonen, om op vakantie op uit te kijken aan het strand of een rivier, om in te zwemmen, om mee te spelen in de tuin. Én om heel mooie verse groenten mee te wassen natuurlijk!”

 

Hessing gaat niet alleen zo duurzaam mogelijk om met water, ook op het gebied van plastic en vervoer zetten we mooie stappen. Lees er hier meer over:

 

Hessing Logistiek voert verdere verduurzaming wagenpark door

Hessing zet stappen in plasticreductie met nieuwe duurzame verpakking